Avrupa’nın En Yüksek Binası İstanbul’da İnşa Ediliyor!
Avrupa’nın en yüksek binası İstanbul Finans Merkezi’nde inşa ediliyor! 2021’de tamamlanacak İstanbul Finans Merkezinde geliştirilen Türkiye Merkez Bankası Binası, inşası tamamlandığında Avrupa’nın en yüksek binası olacak!
Avrupa’nın En Yüksek Binası 360 Metre Olacak!
Merkez Bankası’ndan alınan bütçe ile inşa edilen Merkez Bankası Binası’nın uzunluğu 310 metre, Anten kuleleri ile beraber 360 metre olarak geliştiriliyor.
15.960 metrekarelik Merkez Bankası arazisinin imar planı ve proje tasarımı Türkiye’de benzeri olmayan inşaat hakkına sahip olması ile öne çıkıyor.
Yeni Merkez Binası’na Beştepe Külliyesi’nin Mimarından Dokunuş!
Avrupa’nın en yüksek binası olacak Yeni Merkez Binası’nın mimarı değişti!
Avrupa’nın en yüksek binası olacak Merkez Bankası Binası’nın mimari tasarımı için hem Ankara Cumhurbaşkanlığı Sarayı hem de Marmaris’te bulunan yazlık Saray’ın mimarı ile anlaşıldı.
İstanbul finans merkezinde yer alacak Avrupa’nın en yüksek binasının mimari dokunuşu Şefik Birkiye’den! “Saray’ın Mimarı” tarafından hazırlanan proje için Vizzion Architects ile el sıkışıldı.
Yılın Başarılı İş Adamı Ödülünü Birkiye Aldı!
Avrupa’da Yılın Başarılı İş Adamı ödülüne hak kazanan Birkiye, iki defa Oscar ödülü kazanmıştı. Dünyaca tanınan mimar tarafından tasarlanan Merkez Bankası binası dünyaca tanınan mimar dokunuşu ile geliştirilmeye devam ediyor.
Paris’te Disneyland Binası’nın genişletilmesinde görev alan 8 mimardan biri olan Birkiye tarafından geliştirilecek Merkez Bankası Binası, tüm dikkatleri üzerine çekti.
Proje Görselleri Paylaşılmadı!
Avrupa’nın en yüksek binası olarak tasarlanan Merkez Bankası Binası’na ait görseller henüz kamuoyu ile paylaşılmadı.
55 Kat Değil 67 Kat Olarak Anlaşıldı!
Şefik Birkiye tarafından tasarlanan en yüksek bina olan Merkez Bankası Binası’nın kat planı da değiştirildi. 55 kat olarak tasarlanan Merkez Bankası binasının yüksekliği 67 kata çıkarıldı. Bodrum katı dahil 67 kat olan binaya ait arazinin tamamında yapılaşmaya gidildi.
En Düşük Maliyet Limak’tan!
Avrupa’nın en yüksek binası için sır ihale gerçekleştirildi. İhale için davet yapılmadı. İsteklilerin teklif verdiği yapı için Limak, en düşük yapım bedelini teklif etti. İhale ilanı yapılmayan proje için teklifler yapıldı. Maliyet açıklanmadı fakat en düşük yapım maliyeti sunduğu anlaşılan Limak ihaleyi kazandı. Merkez Bankası yetkililerinden konu ile ilgili açıklama gelmedi.
Mimari ve Estetik Açıdan Uyumluluk Esas Alındı!
İstanbul Finans Merkezi içerisinde yer alacak Avrupa’nın en yüksek binası olarak tasarlanan Merkez Bankası Binası’nın yanı sıra tüm yapıların birbiri ile uyumlu olarak tasarlandığı açıklandı.
İstanbul Finans Merkezi Projesi 2021 Yılında Tamamlanıyor!
İstanbul Finans Merkezi Projesi için geri sayım başladı, 2021 yılında tamamlanacak olan proje ile Türkiye’de finansal liberalizasyon hedeflenmektedir.
Küresel bir güç haline gelen Türkiye, birçok alanda gelişim sağlarken, finansal gücünü tek çatı altında toplayarak, yeni piyasalar ile yeni araçlar ve kurumların gelişmesi yolunda bir adım daha atmıştır. Türkiye; teknolojik gelişmeler, sağlık ve bilişim alanında yapılan yeniliklerin yanı sıra gayrimenkul ticaretinde yükselen bir değer olması ile küresel bir güç haline gelmiştir.
İstanbul Finans Merkezi Projesi, Türkiye’de gelişmekte olan bankacılık sektörünü, küresel çapta bir değer haline taşıyacaktır.
Türkiye, 2021 yılında sona erecek olan İstanbul Finans Merkezi Projesi ile ticaret savaşlarının yaşandığı son günlerde, uluslararası alanda oyun kurucu statüsüne ulaşmayı hedeflemektedir.
İstanbul Finans Merkezi Proje Süreci
Anadolu Otoyolu’nun kuzeyinde yer alan konut alanı üzerinde planlanan finans merkezi projesi hakkında gelişmeler ile proje kapsamı ve süreç hakkında uluslararası finans kuruluşları ve kamuoyunun aklında oluşan sorular hala devam ediyor.
İstanbul Finans Merkezi Strateji ve Eylem Planı kararı 2009 yılında yürürlüğe girmiştir.
Geçmiş dönemlerde Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklamada İstanbul’un siluetini yansıtan bir projenin hayata geçtiği ve bu gelişmelerin geliştirilerek Türk ekonomisine olumlu yansıyacağı açıklaması yapılmıştı.
Proje Alanının Tam Ortasında Merkez Bankası Yer Alıyor!
Yalnızca konvansiyonel bankacılık değil aynı zamanda dijital bankacılık özelinde de bir merkez olacağı vurgusu yapılıyor. Mimari açıdan Türkiye’nin siluetini yansıtırken, uluslararası sermaye akışına destek sağlayacak projenin 2021 yılında tamamlanması bekleniyor.
Türkiye’de kentsel dönüşüm ile gayrimenkul sektörüne yapılan yatırımların sağlamış olduğu gelişimin yanı sıra İstanbul Finans Merkezi’nin sağlayacağı finansal liberalizasyon ve sermaye akışı ile ticari hacim genişlerken bankacılık sektörü gelişecek, istihdam ve yaşam koşulları pozitif yönde eğilim sağlayacaktır. Ayrıca yeni piyasalar ile beraber yeni araçlar ve kurumların gelişmesi planlanıyor.
İstanbul Finans Merkezi Proje Alanı ile Tanışın!
2021 yılında tamamlanacağı beklenen İstanbul Finans Merkezi Projesi, içerisinde yer alacak binalar ve inşa edilecek olan yapının detayları merak konusu!
Istanbul Financial Center (IFM)
• Proje Tipi: Karma
• Arazi Alanı: 3.200.000 m²
• Lokasyon: Ümraniye, İstanbul, Turkey
• Yatırımcılar: Republic of Turkey | Emlak Konut GYO
• Associated Financial Institutions: Central Bank of Turkey, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Capital Markets, Board of Turkey, Banking Regulation and Supervision Agency
Yukarıda verilen ayrıntılar projeye ait güncel bilgilerdir. Proje 4 ana bölgeden oluşmaktadır. Birinci ana bölge denetim kuruluşları ve özel kurumlara ait binaları için tasarlanmıştır.
İkinci ana bölgede ise banka ve finans merkezleri yer alacaktır. Üçüncü ana bölge ise kongre ve kültür merkezlerine ayrılmıştır. Dördüncü ana bölge ise destek ve hizmet veren yapılar için planlanmıştır. Bu birimler; polis karakolu, itfaiye binası, camii gibi kamuoyuna hizmet etmek için kurulmuş yapıları içermektedir.
TEM Otoyolu’na 400 metre!
Avrupa’nın en yüksek binası, TEM otoyoluna olan yakınlığı ile ekonomi ve ulaşımın merkezi olma özelliğine sahip!
TEM otoyoluna 400 metre uzaklıkta bulunan finans merkezinin, ulaşım için kavşak noktası olması hedefleniyor. Projenin yer aldığı konumu inceleyecek olursak; Boğaziçi Köprüsü’ne 7,5 km, FSM Köprüsü’ne 10,5 km ve D100 karayoluna 2,5 km olarak yapılandırılmıştır. Çevresine inşa edilen konut projeleri ile değerlenen bölge giderek önem kazanıyor.
2021 yılında tamamlanması hedeflenen, finans sektörünün kalbi sayılan İstanbul Finans Merkezi bankacılık sektörünün gelişerek istihdamı artırdığı bir bölge olacaktır. İstihdama bağlı olarak konut projelerine, altyapıya, sosyal ve kültürel alanlara da talep artması bekleniyor.
Bölgenin bu anlamda gelişmesine bağlı olarak tasarlanan 10. Kalkınma Planı temelinde yer alan dönüşüm kapsamında, İstanbul Finans Merkezi etrafına metro, karayolu ile ulaşım ve havalimanı için yapılandırma planlanmıştır. Eylem planına göre otopark, kavşak çalışmaları ve yol çalışmaları gibi tüm ayrıntılar tasarlandı.
Proje Türk Ekonomisine Nasıl Yansıyor?
Avrupa’nın en yüksek binası ile dikkat çeken Türkiye’nin ekonomik ilerleyişi de dikkat çekiyor! Gelişmiş ülkelerin, ekonomilerini uluslararası sermaye akışına açma sürecine bağlı olarak önemli ölçüde deregülasyon uygulamalarını azalttığı gözlemleniyor.
Denetim ve kısıtlamaların kaldırılması yoluna giden ülkeler, ekonomilerini uluslararası ölçekte geliştirmek amacı ile finansal liberalizasyon yoluna girmektedir.
Finansal küreselleşmenin yolunu açan politikalar ile ülke ekonomileri için gelişme sağlamaktadır. Uluslararası sermaye; makro ölçekli ekonomi politikalarına, bankacılık sistemine ve ekonomi alanındaki gelişmelere karşı negatif veya pozitif yönde etki göstermektedir.
Türkiye finansal küreselleşme yoluna girmiş olup, izlemiş olduğu politikalar ve finans merkezi projesi kapsamında ülke ekonomisini uluslararası ekonomi standartlarına ulaştırmayı hedeflemektedir.
2008 finansal çöküşünün ardından bankacılık ve finans sektöründe yapılan gerçekçi değerlendirmelere bağlı olarak birçok gelişme yaşanmıştır. Ekonomistler, hayvan içgüdülerini insan doğasına endeksleyerek yeni ekonomi modelleri ve stratejiler yaratmıştır. Türkiye ise bu dönemde bankacılık ve finans sektörü açısından gelişme sağlamıştır.
İstanbul Finans Merkezi Projesi ile 2021 yılı itibariyle küresel bir güç olmayı hedeflemektedir.
Avrupa’nın en yüksek binasının İstanbul Finans Merkezi olma özelliği ile de merak uyandıran Merkez Bankası Binası büyük etki yarattı. Londra ve Amerika gibi küresel güçlerin seviyesine yükselmek amaçlanıyor ve her geçen gün yükselen bir değer olma yolunda emin adımlarla ilerleyiş sürüyor.