Avrupa'da Oturum İzni Alma Şartları
Avrupa oturum izni, yabancı milletten insanların Avrupa ülkelerinde yaşama ve ülkeye vizesiz girme hakkını elde etmeleri için bir fırsat. Fakat AB ülkelerinde oturum izni almak için seçilen ülkenin göç politikasında belirtilen koşulları yerine getirmeniz gerekir.
Bu yazıda, Avrupa’da hangi gerekçelerle oturma izni alabileceğinizi ve bunun için hangi şartları sağlamanız gerektiğini anlatıyoruz.
AB Oturum İzni Türleri
Avrupa Birliği’nde iki tür oturma izni vardır: Geçici izin ve daimi oturum izni. Geçici oturma izninin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Daimi oturma izninin ise süresi dolmaz, sadece 5 yılda bir kimlik kartınızı yenilemeniz yeterlidir.
Daimi oturum iznine sahip olanlar, oturum izni aldıkları ülkenin vatandaşlarıyla neredeyse aynı haklara sahip olurlar. Bu ülkede yaşayabilir ve çocuklarını okula ücretsiz gönderebilirler. Bunun yanında sağlık ve kamu hizmetlerinden de yararlanabilirler. Vatandaşlardan farklı olarak seçimlere katılamaz ve kamu görevlerinde bulunamazlar.
Avrupa Oturma İzni Nasıl Alınır?
Oturma izinleri, genellikle evlilik, çalışma, eğitim ve yatırım gibi konularla ilişkili olarak alınır. Alındıktan sonra çeşitli ülkelerde, bu izni korumak için belirli bir süre ikamet etmeniz gerekebilir.
AB ülkelerinde oturum izni almanın en hızlı yolu, birçok AB ülkesinde bulunan yatırım programlarından yararlanmaktır. Bu programlarda başvuru sahibi ülke ekonomisine katkıda bulunacak şekilde yatırım yapar. Bu yatırım için farklı seçenekler mevcuttur. Gayrimenkul satın alabilir, mevduat hesabına yatırım yapabilir ya da bağış yapabilir. Bu sayede daha basit hale getirilen bir prosedür ile yatırımcılar ülkede oturum izni alabilir.
Gayrimenkul satın alarak elde edebileceğiniz oturma izni, minimum 250.000€ değerinde bir yatırım gerektirir ve bu program da Golden Visa olarak isimlendirilir. Bunu sağladığınızda hem bir ev sahibi olabilir, hem de o ülkede yaşamak için hak kazanabilirsiniz. Bu nedenle diğer yatırım türleri arasında en çok tercih edilenlerden biridir.
Avrupa’da Oturma İzni Almanın Şartları
Avrupa ülkelerinde oturma izni alabilmeniz için bazı şartları ve gereklilikleri yerine getirmeniz gerekir.
Sabıka kaydınızın olmaması gerekir. AB oturum izni için herhangi bir hukuki sorununuz bulunmamalıdır.
Finansal ödeme gücüne sahip olmalısınız. Birçok ülkede, yasal ve düzenli gelir düzeyinizin belirlenen asgari seviyenin üzerinde olduğunu kanıtlamanız gerekir.
Ülkede ikamet etmelisiniz. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, oturma izninizin geçerli olması için o ülkede belirli bir süre kalmanız gerekir. Fakat yatırım amaçlı oturum almak istediğinizde bu kriter geçerli olmaz ya da burada geçirmeniz gereken süre çok azdır.
Konut adresiniz olmalıdır. Birçok AB ülkesi, oturma izni vermeden önce kişilerin ülkede bir konut sahibi olmasını ya da konut kiralamasını şart koşar.
Avrupa’da oturum izni alma şartları ülkeye ve sunduğu programa göre değişiklik gösterebilir. Örneğin yatırım programlarından biri olan Golden Visa, bir gayrimenkul satın alarak oturum izni almanıza yardımcı olur. Bunu Yunanistan’da uygulamak isterseniz, ülkede ikamet zorunluluğunuz bulunmaz fakat Portekiz’de oturma izni almak isterseniz, her yıl burada en az 7 gün ikamet etmeniz gerekir.
AB Daimi İkameti Faydaları
Oturma izni programları, AB’de farklı avantajlar ve faydalar sunar. Örnekleri de şunlardır:
Schengen Bölgesi ve AB ülkeleri içerisinde vizesiz seyahat hakkı.
Aile üyelerinin de programın imkanlarından eşit seviyede yararlanabilmesi.
Ekonominin istikrarlı olduğu bir bölgede iş yatırımı yapma imkanı.
Yaşanabilecek ve kiralanabilecek gayrimenkul sahibi olmak.
Avrupa’ya taşınma imkanı.
Yüksek kaliteli eğitim ve sağlık hizmetlerine doğrudan erişim hakkı.
Vergi indirimleri ve düzenlemeleri
AB vatandaşlığına giden yolun açılması (kalıcı oturma izni alınan ülkelerde belirli bir süre yaşadıktan sonra vatandaşlık başvurusunda bulunulabilir).
Ömür boyu oturum iznine sahip olunması, sadece yenileme ile yurt dışında sınırsız süre yaşama hakkı.
Avrupa'da oturum izni alma şartları, başvurmak istediğiniz ülkeye ve oturum izninin türüne göre değişiklik gösterir. Yine de genel olarak dikkate alınması gereken şartları yukarıda belirttik. Ev alarak oturum izni veren ülkeler, yukarıdaki avantajların neredeyse tamamını sunar. Bunun yanında diğer oturum izni programları farklı faydalar da sunabilir.
Siz de Avrupa Birliği süresiz oturum izni alma konusunda daha fazla bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Projeskop Global’in alanında uzman danışmanları, Avrupa'da oturum izni nasıl alınır, gereklilikleri nelerdir, süreç nasıl işler, hangi konulara dikkat edilmelidir gibi soruları cevaplar ve süreci en verimli şekilde yönetmenize yardımcı olur.