Zeytinburnu |Tarihi, Konumu, Mimarisi ve Deniziyle Bir Miras...
Zeytinburnu tarihi, geçmişten günümüze kadar uzanan güzelliklerle dolu. Göz alıcı mimari dokusu, denizle olan birebir ilişkisi ve şehrin karmaşasından her zaman bir adım uzakta kalması, bu semtin öne çıkan noktaları arasında. Sizleri, tarihle örülü sokakları, etkileyici mimarisi ve eşsiz deniz manzarasıyla Zeytinburnu'nu keşfetmeye davet ediyoruz.
Antik Dönemden Günümüze Zeytinburnu Tarihi
Zeytinburnu tarihçesi ile hem kültürel hem de inanç turizmi açısından İstanbul’un önemli bir ilçesi. İstanbul’un Batı’ya açılan kapısı olarak da bilinen Zeytinburnu’nun ismi, eski zamanlarda üzerinde bulunan zeytinliklerden ve kıyıda bulunmasından geliyor.
Antik dönemdeki Zeytinburnu, şehrin liman kenti olma özelliğiyle öne çıkıyordu. Bizans İmparatorluğu döneminde, bölge, stratejik konumu sayesinde önemli bir ticaret merkezi haline gelirken, surlarla çevrili olması ile şehri koruma görevini de üstleniyordu.
Zeytinburnu’nun Osmanlı egemenliğine geçmesinin ardından, burası bir denizcilik ve ticaret merkezi haline geldi. Deniz kıyısındaki sahil bandı, gemi yapımı ve onarımları için ideal bir yer olarak kullanıldı. Zamanla, semtin mimari dokusu Osmanlı'nın izleriyle şekillendi; camiler, çeşmeler ve konaklar Zeytinburnu'nun tarihini anlatan sessiz tanıklar haline geldi. Günümüze kadar gelen Zeytinburnu tarihi eserleri de böylece şekillenmiş oldu.
Bugün konum olarak Bakırköy ile İstanbul Surları arasında kalan ilçe, Doğu Roma zamanındaki Konstantinopolis şehrinin giriş kapılarını barındırıyor. Bu isimler ile adını tarihe kazımış bölgeler, günümüzde hala ismini yaşatıyor.
Zeytinburnu’nun Göz Kamaştıran Mimarisi ve Surları
Zeytinburnu tarihi yerleri ile adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Sokaklarda dolaşırken geçmişin izlerini taşıyan mimari yapıları görebilir, şehri koruyan dev surların altından geçebilirsiniz. Tüm bunların yanında Zeytinburnu tarihi camileri, diğer dini yapıları, hastaneleri ve kültürel yapılarıyla bir bütün.
Zeytinburnu'nda tarihi yerler arasında öne çıkan ve görülmesi gereken mimari eserler ise şunlar:
Kazlıçeşme Fatih Camii
Takkeci İbrahim Ağa Camii
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Mescidi
Merkez Efendi Türbesi ve Tekkesi
Yenikapı Mevlevihanesi
Balıklı Rum Kilisesi ve Balıklı Ayazması
Balıklı Rum Vakfı Hastanesi
Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi
Zeytinburnu Belediye Başkanlığı Binası
Abdülbaki Paşa Kütüphanesi
Merkez Efendi Hamamı
Kazlı Çeşme
Zeytinburnu surları tarihi dokunun ayrılmaz bir parçası. Yedikule’den başlayıp Haliç kıyısındaki Ayvansaray’a kadar uzanan surlar, toplamda 5.5 km uzunluğunda. Bizans İmparatorluğu döneminde şehri koruma amacıyla inşa edilmiş. Bugün, bu surların kalıntıları semtin atmosferini zenginleştirerek, ziyaretçilere geçmişe duyulan saygının bir yansımasını sunuyor.
Sur kalıntıları arasında hala bütünlüğünü koruyabilen ve aktif olarak kullanılabilen kapılar mevcut. Bunlar arasında en görkemli ve önemli olanı ise, İmparator’un sefer sırasında kullandığı Altınkapı. Bunun dışında Belgradkapı, Silivrikapı, Mevlanakapı, Sulukule Kapısı, Topkapı isimli kapılar da bulunuyor.
Kara surları olarak da isimlendirilen İstanbul Surları, 1980’li yılların başında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı ve kültürel olarak da dünyaya tanıtılan Türk tarihi eserlerinden biri haline geldi.
Eşsiz Deniz Manzarası
Boğaz’ın kıyısında bulunan bu semt, denizle iç içe geçmiş bir yaşam tarzını yansıtıyor. Zeytinburnu tarihi akışında her zaman denizi merkeze almış ve onun getirdikleri etrafında şekillenmiş bir bölge. Günümüzde de bu özelliğini devam ettiriyor.
Sahilde konumlanan kafe ve restoranlar, Zeytinburnu’nun sahip olduğu eşsiz deniz manzarasının keyfini doyasıya çıkarmanızı sağlıyor. Sahil şeridi de genel olarak yaya yollarına ve peyzaj alanlarına ayrılmış durumda.
Fakat deniz manzarasını seyredebileceğiniz tek nokta sahil şeridi değil. Coğrafi yapısı itibariyle tepe alanlara da sahip olan Zeytinburnu, geniş bir alandan Marmara Denizi’ni görme imkanı sağlıyor.
Eğitim ve Sağlık Merkezi
Zeytinburnu, bir sağlık ve eğitim merkezi olmasıyla da öne çıkıyor. Birçok köklü hastanenin ve sağlık merkezinin konumlandığı bu ilçe, hem kendi halkına hem de tüm İstanbul geneline hizmet veriyor. Burada bulunan hastaneler şu şekilde:
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi
Zeytinburnu Semiha Şakir Doğum Evi Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Özel Balıklı Rum Hastanesi
Özel Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi
Özel Avrasya Hastanesi
Özel Sante Plus Hastanesi
Koç Üniversitesi Hastanesi
Bunların yanında ilçede 4 farklı vakıf üniversitesinin yerleşkesi bulunmakta:
Yeni Yüzyıl Üniversitesi
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü
Biruni Üniversitesi
Kültürel Bir Hazine: Spor, Sanat, Eğlence
Zeytinburnu tarihinde adını kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerle de duyurmuş bir semt. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen Tıp Festivali, bunun bir örneği. Fatih'in fetih için kurduğu karargahın yerini belirten Dikilitaş, bu semt sınırlarında yer alıyor. Fetih tarihine ışık tutan Panorama 1453 Tarih Müzesi de yine Zeytinburnu’nda.
Zeytinburnu spor tarihi de İstanbul çapında önemli bir yere sahip. Uzun yıllardır birçok kültür organizasyonuna ve uluslararası spor müsabakalarına ev sahipliği yapan ve yakın zamanda yenilenmeye başlanan Abdi İpekçi Basketbol Gelişim Merkezi, ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Bu merkezin, inşaatı tamamlandığında Avrupa’nın basketbol üssü olarak rol oynaması planlanıyor.
Yakın zamanda açılan ve adını kültürel etkinliklerle duyuran Fişekhane, eşsiz lezzetleri tadabileceğiniz sosyal tesisler ve alışveriş merkezleri de yine bu ilçede konumlanmış durumda.
Zeytinburnu tarihi zenginliklerle sınırlı bir ilçe değil. Aynı zamanda sunduğu çeşitli kültürel etkinlikleri, spor olanakları ve sanat mekanlarıyla da adeta bir kültür hazinesi. Burada bulunan BAB İstanbul projesi de, ilçenin kültürel zenginliklerine saygı duyan ve sosyal olanaklarını geliştiren projelerden biri.
Siz de satılık Zeytinburnu konut projeleri hakkında bilgi almak ve yatırım değeri yüksek olan projeleri erkenden keşfetmek isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.