
Yeşil Binalar: Dünya Çapında Sürdürülebilir Mimari Örnekleri
Doğayla uyumlu, enerji tasarruflu ve geleceğe dönük bir yaşam alanı sunan yeşil binalar, sürdürülebilir mimarinin en güzel örneklerini oluşturuyor.
İklim değişikliğinin giderek arttığı bu dönemde yeşil binalar, yapıların neden olduğu çevresel etkileri en aza indirmeyi amaç edinen uygulamalardan oluşuyor. İnşaat aşamasında ve yönetimi sırasında alınan önemli kararlar ile binaların sürdürülebilir bir mimariye sahip olması, son zamanların trend mimari uygulamaları arasında.
Küresel ısınmanın artması, insanlığın çevre üzerindeki etkilerini azaltmanın daha da kritik bir adım olduğunu bizlere gösteriyor. Yeşil binalar, tam da bu aşamada önem kazanıyor. Karbon emisyonlarını azaltan ve doğal çevreye fayda sağlayan sürdürülebilir özelliklere sahip dünyaca bilinen 10 yapıyı bu yazımızda derledik.
10. Marco Polo Tower, Hamburg, Almanya
2009 yılında inşa edilen Marco Polo Kulesi, sürdürülebilir bir bina ve en iyi konut projesi dalında çeşitli mimari ödüllere sahip.
Kule, esasında bir konaklama birimi. Her kat belirli bir eksen üzerinde birkaç derece döndürülerek inşa edildi. Katlar, alt kata giden güneş ışığını bir miktar kısıtlayacak şekilde tasarlandı, böylece dairelerde ekstra güneşlik kullanmak gerekmiyor. Bunların yanında her daire limanın ve şehrin muhteşem manzarasını kesintisiz bir şekilde görüyor. Aynı zamanda çatıda bulunan ısı eşanjörleri, ısının dairelerin soğutma sisteminde kullanılmak üzere dönüştürülmesini sağlıyor.
9. Sun-Moon Mansion, China
Sun-Moon konut yapısı, dünyadaki en büyük güneş paneli yapılarından biri. Bir otel, araştırma tesisi, toplantı merkezi ve sergi alanı olarak kullanılıyor. Binada bulunan yelpaze benzeri çatı, 5000’den fazla güneş panelini üzerinde barındırıyor. Enerji verimliliği için 30’dan fazla gelişmiş teknolojiyi bir arada kullanan bina, %88’e varan enerji tasarrufu sağlıyor.
8. Suzlon One Earth, Hindistan
Suzlon, dünya lideri bir rüzgar türbini tedarikçisi. Ofis olarak 2009’da tasarlanan Suzlon one Earth binası da elektrik ihtiyacının bir kısmını yerinde üretiyor ve platin LEED sertifikasına sahip. Ürettiği elektrik enerjisinin %80’ini rüzgardan, %20’sini güneşten alıyor. Binanın ihtiyacı olan elektriğin geri kalanı tesis dışında yer alan yel değirmeni çiftliklerinden geliyor. Tüm bu enerji tasarrufları sayesinde sıfır enerji harcayan bir bina durumunda. Aynı zamanda binalar, toksik olmayan geri dönüştürülmüş malzemelerle inşa edildi. Bu da binanın sürdürülebilirliğini artıran etkenlerden biri.
7. Phipps’ Center For Sustainable Landscapes, ABD
Phipps’ Center bir eğitim ve araştırma tesisi. Herkese bitkilerin önemi ve güzelliği hakkında ilham vermek için tasarlandı. Bu bina, dünyadanki en değerli 6 yeşil sertifikanın hepsine sahip tek yapı olma özelliği taşıyor. Binada bulunan rüzgar türbinleri ve güneş panelleri sayesinde kendi enerjisini kendi üretiyor. Toplanan yağmur suları kum ve UV filtrelerinden geçirilerek arındırılıyor ve bina içi kullanıma ayrılıyor.
6. One Central Park, Sidney, Avustralya
One Central Park, 2014 yılında açıldı. Konut olarak tasarlanan binada 250 tür Avustralya bitkisi yer alıyor. Tasarım açısından hoş bir görüntü oluşturan ve hem içeride hem de dışarıda balkonlarda konumlanmış olan bitkiler, aynı zamanda binanın gölgelenmesine fayda sağlıyor. Mimari ve tasarım özellikleri ile kendi boyutundaki geleneksel bir binaya kıyasla %25 daha az enerji tüketimine sahip.
5. Pixel Building, Melbourne, Avustralya
2010 yılında açılan Pixel Binası, Avustralya’nın ilk karbon nötr ofis binası. Binada kullanılan tüm elektrik ve su burada üretiliyor. Gerektiğinde gölge sağlayan renkli ve göz alıcı paneller, atık suyun işlenmesinde yardımcı olan destek sistemleri, yağmur suyunu tutan bir çatı ve dikey rüzgar türbinleri, binanın enerji tasarrufu sağlayan özellikleri arasında.
4. Museum of Tomorrow, Brezilya
2015 yılında açılan Museum of Tomorrow (Yarının Müzesi), bir bilim müzesi. İspanyol neo-fütüristik mimar Santiago Calatrava tarafından tasarlandı. Dünyanın en sıra dışı binalarından biri olarak bilinen yapıya özgünlük katan çatı ve iskelet yapısı, sürdürülebilir tasarım özellikleri taşıyor.
Bina, ayarlanabilen, yüzgeç benzeri güneş panelleri barındırıyor. Binanın omurgaları olarak nitelendirilen güneş panelleri, günün her saatinde güneş ışığını en iyi şekilde almak üzere konumlanabiliyor. Aynı zamanda bir pompalama sistemi ile yakınındaki Guanabara Körfezi’nden alınan soğuk su, binanın klima sisteminde kullanılıyor.
3. The Crystal, Londra, Birleşik Krallık
Londra’da bulunan bu bina, dünyanın en sürdürülebilir yapılarından biri. Crystal, aslında bir etkinlik mekanı, şehircilik iletişim platformu ve teknoloji merkezi. Binayı, 18.000 metrekarelik bir peyzaj alanı çevreliyor. Binada kullanılan elektriğin %20’sinden fazlası, güneş enerjisinden elde ediliyor. Aynı zamanda diğer ofis binalarına göre burada %65 daha az karbondioksit salınımı yapılıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları, binanın ısıtma ve soğutmasında görev alıyor. Yağmur suyu ise kullanım için toplanıyor ve arıtırılıyor.
2. Shanghai Tower, Çin
673 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek ikinci binası olan Şangay Kulesi, 2015 yılında yapıldı. 128 katlı binanın çevresini adeta ikinci bir deri gibi saran şeffaf katman, enerji maliyetlerini azaltan bir hava tamponu oluşturuyor.
270 rüzgar türbini, binanın dış aydınlatması için güç sağlıyor. Bu gibi uygulamalar sayesinde kule, diğer gökdelenlere göre çok daha az enerji harcıyor ve platin LEED sertifikasına sahip. Aynı zamanda binada yağmur suyu depolanarak bina içi kullanımına ayrılıyor.
1.Vancouver Convention Centre West, Vancouver, Kanada
Kendi alanında bir ilke imza atan Vancouver Convention Centre West, çift LEED platin ödülünü alan ilk bina. 2009 yılında açılan merkez, ticari fuarlar, kongreler ve etkinlikler için bir kullanım alanı sunuyor.
Çatıda bulunan bitkilerin ve otların polenlenmesi ve yaşamlarını doğal olarak devam ettirmesi için arı kovanları bulunuyor. Burada yetişen bitkiler yaz aylarında ısı birikiminin azaltılmasını, kış aylarında da ısının korunmasını sağlıyor. Çatının eğimli şekli, suyun drenajını ve tohumların dağılımını olumlu yönde etkiliyor.
Dünyanın farklı köşelerinden sunduğumuz örnekler, yeşil binaların hem estetik açıdan göz alıcı hem de çevre dostu bir seçenek olduğunu gösteriyor. Bu binalar, bize daha sürdürülebilir bir gelecek için ilham veriyor. Yeşil binalarla sürdürülebilir mimariye yatırım yapmak, gelecek nesiller için sağlıklı bir dünya bırakmak için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri.
Ekolojik açıdan sürdürülebilir konut projeleri için bizimle iletişime geçebilir, örnek projeler için buradaki sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.