Türkiye’nin En Büyük Kızılötesi Optik Teleskopunun Ana Kütlesi Hazır!
Türkiye’nin en büyük optikli ve ilk kızılötesi teleskopu için çalışmalar hızla sürdürülüyor. Türkiye Uzay Ajansı sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamalarda Şubat ayının ilk haftası Twitter üzerinden yapılan paylaşımda 9 Şubat tarihi işaret edilmişti.
9 Şubat gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tarihi açıklama geldi!
İthal edilecek parçaların zamanında ulaşması ve atmosferik koşulların uygun olması durumunda, 2022’de teleskop için ilk ışığın verilmesi planlanıyor!
Tasarımı Türkiye’de yapılan, en büyük optik ve ilk kızılötesi teleskopunun yapımı için çalışmalar hızla sürdürülüyor.
Lecco tarafından İtalya’da testleri yapılan, Türkiye’nin ilk kızılötesi teleskopuna ev sahipliği yapacak olan Doğu Anadolu Gözlem Evi’nin ise altyapı çalışmaları neredeyse tamamlandı!
Tarihi bir dönüm noktası yaşayan Türkiye, kongrede yapılan açıklamalara göre 2023 Vizyon planı dâhilinde ilk kez Ay’a ulaşmak için de çalışmalara başladı!
Doğu Anadolu Gözlem Evinin %95’i Tamamlandı!
Türkiye’nin ilk kızılötesi teleskobu için ev sahibi olacak Doğu Anadolu Gözlem Evi’nin %95’i tamamlandı! 2012 yılında yapımına başlanan Doğu Anadolu Gözlem Evi, 2023 Vizyon projeleri arasında yer alıyor.
Türkiye’nin hatta dünyanın en önemli uzay gözlem merkezlerinden biri olacak DAG, bilim insanlarının uzay gözlem faaliyetlerinin ve AR-GE çalışmalarının sürdürüleceği bir merkez!
Bakan Varank tarafından projeye ilişkin yapılan açıklamalarda gözlem evinin yaklaşık yatırım değerinin 300 Milyon Lira olduğu belirtildi.
Doğu Anadolu Gözlem Evi nerede?
“DAG” Erzurum’da Karakaya Tepeleri üzerinde inşa ediliyor.
Doğu Anadolu Gözlem Evi, yerden 3.170 metre yükseklikte ve tamamlandığında 4 metre çapında olması planlanıyor.
Parçalar Belçika ve İtalya’da Yapılıyor!
2021 yılında kurulumu başlayacak olan teleskobun ana kütlesi tamamlandı. 2022 yılında ilk ışığı verilecek olan teleskoba ait parçaların bir kısmı Belçika, diğer kısmı İtalya’da üretiliyor.
Yapılacak tüm testlerin ardından parçalar, Erzurum’da bir araya getirilecek.
“6550 Araştırma Altyapı Programı” Nedir?
Türkiye’nin ilk kızılötesi ve en büyük optik teleskobunun 2022 için çalışmaları hızla sürdürülürken, kubbesinin %90’ı tamamlandı.
6550 programı tam olarak neyi ifade ediyor?
Araştırma altyapılarının etkin kullanımına ilişkin ayrıntıların düzenlendiği 6550 Kanun’u, proje altyapısına ve sanayi entegrasyonuna ilişkin özel hükümleri kapsıyor.
Araştırma altyapıları için görev ve yetkilerin bulunduğu ve özel hükümlerin yer aldığı 6550 programı kapsamında, yürütülen tüm faaliyetler ile kullanım haklarına ilişkin hizmet şartları düzenleniyor.
Türkiye’nin İlk Gözlem Uydusu “RASAT” 9. Yılını Tamamlıyor!
Türkiye uzay çalışmalarını hızla sürdürürken, ilk yerli gözlem uydusu RASAT, 4 ay sonra 9. Yılını tamamlayacak!
2011 yılında Rusya’dan uzaya fırlatılan uydunun, Dünya’nın çevresinde 42 bin’in üzerinde tur attığı belirlendi. Yüksek çözünürlüğe sahip olan optik görüntüleme sistemi ise Türk mühendisler tarafından geliştirildi.
İlk milli yer gözlem uydusu olan RASAT için tasarım ömrü ise 3 yıl olarak öngörülmüştü. Fakat şimdi tam kapasite görevine devam ediyor ve 9. Yaşında!
Tam olarak yörüngede attığı turların 2.800’ünden fazlasını ise başarılı görüntüleme ile tamamladı!
Teleskop için “KORONOGRAF” Kullanılacak!
(Koronograf)
2022 Yılında ilk ışığın verileceği ve ithal parçaların kullanıldığı Türkiye’nin en büyük optik ve ilk kızılötesi teleskopu için Koronograf kullanılacak!
Koronograf sayesinde yıldızların etrafında bulunan gezegenler ayrıştırılabilecek. Ayrıca adapte optik sistemi kullanılacak. Bu sayede ise atmosferik türbülans neredeyse yok olacak. Teleskopun gözlem kalitesi, kullanılan teknolojiler ve bilimsel çalışmalar ile maksimum seviyeye yükselecek!
Ayrıca Türkiye’nin en büyük ve tek parça aynasına sahip olan teleskop, neredeyse saydamlık derecesinde olan gök cisimlerine bile gösterecek duyarlılığa sahip!
Türkiye’nin en büyük ve ilk kızılötesi teleskopu için üst düzey çalışmalar hızla sürdürülürken, geri sayım başladı!
Dünyanın Uzaydaki Türk Gözleri
2021 yılında kurulumu için başlanan, Türkiye’nin en büyük ve ilk kızılötesi optiği için çalışmalar hızla sürdürülüyor.
Türkiye’nin tasarladığı ve Doğu Anadolu Gözlem Evi’nde çalışmaları son hız sürdürülen ilk kızılötesi Teleskop, stratejik olarak dünyanın en iddialı projesi! Ayrıca dünyanın en büyük teleskopu olma niteliğini taşıyor.