Türkiye’den Rüzgar Enerjisine 1 Milyar Euro Yatırım!

Türkiye 2020 yılında 1 milyar Euro’nun üzerinde rüzgar enerjisi yatırımı ile Avrupa’nın en büyük beşinci yatırımcı ülkesi oldu. Rüzgar enerjisi kullanımını teşvik eden Brüksel merkezli WindEurope karasal ve offshore projelerin yer aldığı yatırım eğilimleri raporunu açıkladı.

2020 yılı Avrupa Rüzgar Endüstrisi Finansman ve Yatırım Eğilimleri raporuna göre rüzgar enerjisine yatırımda lider ülke İngiltere! İlk beş ülke arasında Hollanda, Fransa, Almanya yer alıyor. Avrupa’da rüzgar enerjisi sektörüne yatırım tutarı ise 42,8 milyar Euro.

Rüzgar Enerjisi Yatırımında Avrupa’da 5. Sırada!



WindEurope raporuna göre Türkiye Avrupa’da 5. Sırada yer alıyor. Türkiye kaliteli ve yüksek rüzgar potansiyeline odaklanıyor. Deniz rüzgar enerjisi yatırımları ise önümüzdeki dönemde yatırım hedefleri arasında yer alıyor.


Birleşik Krallık’tan 13,5 Milyar Euro Yatırım!

Düzenlenen rapora göre 2020 yılında 13,5 Milyar Euro değerindeki yatırım ile Birleşik Krallık lider oldu!

Hollanda; 7,9 milyar Euro
Almanya; 2,2 milyar Euro
Fransa; 1,8 milyar Euro

Fransa ve Almanya Kara rüzgarına en çok yatırım yapan ülkeler oldu. Ayrıca Fransa, ikinci ve üçüncü deniz çiftliğine finansman sağlayarak yatırımlarını güçlendirdi.


Avrupa Yeşil Mutabakatı Dikkate Alınmalı!

WindEurope tarafından açıklanan rapora göre rüzgar enerjisi tüm dünyada cazip bir yatırım olarak görülüyor. Yeni yapılacak yatırımlarda ise Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın dikkate alınmasının önemine vurgu yapılıyor.

Düşük karbon ekonomisinin amaçlandığı enerji dönüşüm ilkelerine göre yatırımların sürdürülmesi gerekiyor.


Rüzgar Enerjisi Santralleri Nasıl Çalışıyor?


Yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisine yatırımın artması üzerine nasıl çalıştığı merak ediliyor. Rüzgar santrallerinin temel yapı unsuru rüzgar türbinleri. Havanın kinetik enerjisi öncelikle mekanik enerjiye dönüştürülüyor. Ardından ise elektrik enerjisine dönüşüyor. Rüzgar hızı ise rüzgar türbinlerinin çalışması için en önemli faktör.


En Büyük Hacimli Elektrik Üretim Kaynağı!


Rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji kaynağı olarak, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtların ardından en büyük hacimli elektrik üretim kaynağı olarak biliniyor. Yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde elektrik üretimi maliyetlerinin ucuzlaması ile yatırım maliyetleri ve hacmi yükseliyor. Ayrıca bakım ve onarım maliyetleri düşük olan rüzgar enerjisi, ithalat bağımlılığına çözüm yaratıyor.


2050 Türkiye Rüzgar Enerjisi Yatırım Hedefi, 4 Trilyon Dolar!


Türkiye, WindEurope tarafından düzenlenen rapora göre Avrupa’da 5. Sırada yer alıyor. Türkiye’nin rüzgar enerjisi yatırım hedefleri ise 2050 yılına kadar 4 trilyon dolar!

Türkiye’de rüzgar enerjisi santralleri daha çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde!


BİZE YAZIN

HEMEN ARA

WHATSAPP

İLETİŞİME
GEÇİN

HABERDAR
OLUN
PROJESKOP

Bilgi Formu