Türkiye'de E-Ticaret | Dijital Dönüşüm Hızlanıyor!
Türkiye’de de hızla büyümekte olan ve küresel ölçekte ekonomik trendleri mercek altına aldığımız da gelişen teknoloji ile beraber e-ticaret hacminin, pazarın büyük kısmına denk geldiğini görmekteyiz. Sadece Türkiye’de de değil, dünya çapında bir ekonomik dalgalanmanın sürdüğünü bilmekteyiz. E-ticaret yani tüm alım-satım işlemleri için dijital dönüşümün bu durumdan etkilenme durumu nasıl oldu? Son verilere göre beklentilerin tam olarak gerçekleşmediğini fakat diğer ülkelere oranla Türkiye’de e-ticaret hacminin genişlediği araştırma verileri ile kanıtlanmaktadır.
Türkiye’de E-Ticaret Pazarının Demografik Haritası
Türkiye’de demografik faktörler incelendiğinde Y ve Z kuşakları üzerinden bir analiz yapmamız söz konusu olacaktır. Y ve Z kuşakları için önemli unsurlar bulunduğu gibi aynı zamanda davranışları da mevcut pazarlama stratejilerini ve satış gibi işlemlerin şeklini etkilemektedir. Örnek verecek olursak, yaş grubunun isteklerine göre promosyon veya alım satım işlemleri üzerinde etkili olacak reklam anlayışı gibi ögeler şekil değiştirerek Türkiye’de e-ticaret pazarına yön vermektedir.
Türkiye’de genç nüfus oranının yüksek olması ve gelişen teknolojiyi algılama ve kullanma rakamlarının sürekli artması sonucunda dijital dönüşüm evrimini tamamlamış ya da hızla tamamlamaya yakınlaşmıştır diyebiliriz. Türkiye’de ticari kapasitenin yükselmesi, istihdam ve iş gücünün artması e-ticaret ağını da genişletmiş ve satış için hızlı bir adaptasyon süreci yaşanmıştır. Türkiye’de yoğun sosyal medya kullanımı ve reklam sektörünün gelişimi ile beraber markaların pazarlama stratejileri gelişmiş ve sürekli yenilenerek tüketici isteklerini doğru şartlar altında ve istenilen şekilde karşılamıştır. Bu sebeple Türkiye’de e-ticaret kullanımı her sektöre sıçramakta ve dijital alışveriş esnasında sunulan imkanları değerlendirerek, üretim ve tüketim hacmini geliştirerek ekonomiyi canlı tutmaya yardımcı bir enstrüman olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye’de Çevrimiçi Perakende Kullanıcılarının Davranış Analizi
Türkiye’de çevrimiçi olarak perakende sistemini işleten kanallar ve e-ticaret kullanıcıları arasında süreklilik temeline oturtulmuş bir iletişim bulunmaktadır. Her gün iyileştirme uygulamaları ile kullanıcıların beklentileri hızla sağlanmaktadır. Tedarikçiler, çevrimiçi perakendenin aktif olarak işlemesi ve sürdürülebilirliği için sürekli organize şekilde birbirine bağımlı bir ekip yapısı ile işlerlik kazanırken, rekabet her geçen gün artmaktadır.
Türkiye’de e-ticaret kullanıcılarının çoğunlukla mobil cihazlarından alışveriş yaptıkları hatta giderek artan kategorisel değişikliklerin bulunduğu analiz edilmiştir. E-ticaret, elektronik ürünlerden kişisel ihtiyaçlara, market alışverişinden giyime kadar birçok alanda gerçekleşmektedir. Hatta profesyonel uzmanlar tarafından verilen danışma hizmeti ile emlak ticareti bile çevrimiçi olarak gerçekleşmektedir. Özellikle yabancı yatırımcılar bu şekilde yatırımlarını daha sık gerçekleştirmektedir.
Türkiye’de e-ticaret kullanıcılarının promosyon, reklam gibi ilgi uyandırıcı hizmetler veya ödeme seçenekleri gibi ayrıntıların dışında dikkat ettiği bir diğer kriter ise teslimatın hızı olarak öne çıkmaktadır. E-ticaret pazarı sürekli gelişmekte olup, beklentilerin her gün değişerek arttığını ve Türkiye'nin bu hızları kolaylıkla karşılayacak kapasiteye sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Türkiye’de E-Ticaret Yoluyla İhracat
Türkiye’de e-ticaretin dönüşüme uğrayarak ülke ekonomisine olan katkısının artışı bilinmektedir. Türkiye’de yabancıların yatırım için tercih edebileceği ve hızla gelişen e-ticaret sektörü alışverişin tüm dünyada şeklini değiştirmiştir. Teknolojinin gelişmesi ve ürün çeşitliliğin ve tüketim çılgınlığının en üst seviyelere ulaşması ile beraber ülkeler arasında ürünlerin firmalar tarafından kolayca ticari gelire dönüşmesinin yolu açılmıştır.
Türkiye’de e-ticaretin dönüşümü incelenirken hangi ürünlerin en sık tercih edildiğini bilmek yatırım yapacaklar için önemlidir. Bunun dışında e-ticaret kullanıcılarının da en merak ettiği sorulardan biri hangi ürünü daha güvenle satın alabileceğidir. Bu sebeple pazarlamanın bu alanda çok büyük rolü vardır. E-ihracat için en sık tercih edilen ürün kategorisinde giyim, dış giyim, halı, değerli mücevherler ve yedek parça gibi ürünlerin ilk sırada yer aldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra bilinmesi gereken bir diğer alan ise dizi, mobil aplikasyonları veya dijital uygulamalar ve oyunların da ihracat alanına dahil olduğudur.
E-İhracatın Türk Perakende Pazarına Etkisi
Türkiye’de dijital dönüşüm ile boyut atlayan e-ticaret, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaya başlamıştır. Türk markalarının yurt dışında tanınmasını sağlayan e-ihracat ile pazara yeni markaları katılmasının yolu açılmıştır. Genç girişimciler marka tanınırlığı için teknolojiyi aktif ve verimli olarak kullanmaktadır ve bunun sonucunda iş gücü artış sağlamaktadır. Türkiye’de KOBİ’ler için büyük bir avantaj sağlayan dijital dönüşüm, Türkiye’de ürünlerin geliştirilmesi için çalışmaların artmasını sağlamaktadır.
Türkiye’de yatırım yapmanın en avantajlı sebeplerinden olan jeopolitik konumu, e-ticaret için de fayda sağlamaktadır. Yabancı yatırımcıların Türkiye’de merkezlerinin bulunmasının temel nedenlerinden biri budur. Türkiye'nin konumundan kaynaklanan pratik ulaşım koşulları ile zaman, enerji ve nakit verimliliği sağlayarak ticaret gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple ihracatın süresi kısaldıkça, Türkiye’de yurt dışına e-ticaret üzerinden en küçük ihtiyaçlar bile talep edilmektedir.
Türkiye’de E-Ticaret Pazarında Yeni Trend | Süpermarket
Türkiye’de e-ticaret bir kez daha şekil değiştirmiştir. Hızlı tüketim ürünlerinin artan bir talep ile tercih edilmesine bağlı olarak yeni uygulamalar ve aplikasyonları üretilmeye başlanmıştır. Markaların giderek artışı ile beraber perakende sektöründe yaşanan rekabet bir savaşa dönüşmeye başlamış fakat bu savaşın iki taraf içinde kaybedeni olmadığı gibi sürekli kazandırmaya devam ettirmektedir. Artan talep ile beraber perakendeciler kendi markaları üzerinden yeni markalar üretmeye başlamıştır.
Hayatın yoğunluğu ile beraber market alışverişlerini dahi çevrimiçi olarak alan tüketicinin zaman kaybı önlenmektedir. Tüm bunlar olurken ise bilinen bir ayrıntı ise market raflarından akışı gerçekleşen ürünlerin satışının belirli anlaşmalar dahilinde sağladığı primlerdir. Market ve üreticiler arasında sağlanan bu alışveriş ise fiziksel mağazacılık için bir hareket kabiliyeti yaratmaktadır. Tüm bu uygulamalar ile beraber e-ticaret uygulamasının ülke ekonomisine ve tüketici memnuniyeti için yapılan geliştirmeler ile beraber hizmet kalitesi ve sektörel değişimin var olduğu analiz edilmektedir.
Türkiye’de market ürünlerini e-ticaret üzerinden çevrimiçi olarak satan MigrosHemen veya Getir gibi fark yaratan hizmet anlayışına sahip platformlar sayesinde tüketicilerin istedikleri anda talep ettikleri ürüne ulaşması sağlanmaktadır. Özellikle ebeveynlerin imdadına yetişen e-ticaret, bebek ürünlerini hızla tüketicilere ulaştırmaktadır. Bunun dışında alternatif markaları ürün yelpazelerinde bulunduran platformlar alternatif markaların daha kırsala ilerlemesi ile beraber, yöresel ürünlerin de sofralarımıza akışını kolaylaştırmaktadır. Market raflarında gözümüzden kaçan ürünleri tek bir sayfada fiyat karşılaştırması yaparak bulma olanağının bulunması ise e-ticaret platformunun en faydalı yönlerinden biri olarak karşılamaktadır. Gıda ürünleri dışında gıda dışı ürünleri tüm Türkiye’ye hızlı bir şekilde servis eden CarrefourSA ise Türkiye’de e-ticareti süpermarket anlayışı üzerinden tam bir hiper market olarak hizmete sunan ve depo sayılarını sürekli artırarak kalitesini yükselten bir marka olarak değerlenmektedir.