TAKS ve KAKS Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Gayrimenkul terimleri arasında yer alan TAKS ve KAKS genellikle tapu ve parsel sorgulama işlemleri esnasında karşımıza çıkar. Bunların standart bir hesaplanma yöntemi vardır ve tapu işlemlerinde önemli hesaplamalar arasındadır. 

Özellikle yatırım amacıyla topraktan satın alınan gayrimenkullerde, satın alma işlemi gerçekleştirilmeden önce inşaat yapılacak arsanın maksimum kullanım alanını bilmek önemlidir. Bunun nedeni ise, bu alanın yatırımın gelecekte sağlayacak getiri oranını doğrudan etkilemesidir. 

TAKS ve KAKS’ı önemli hale getiren bir diğer nokta ise yaşamak için satın alacağınız yapının imar planına göre yapılıp yapılmadığından emin olduğunuz ve kontrolünü sağlayabildiğiniz değerlerin bunlar olmasıdır. 

TAKS Nedir?

Taban Alanı Kat Sayısı teriminin kısaltması olarak kullanılan TAKS, bir yapının, içinde yer alacağı arsa alanında ne kadar yer kaplayacağını tanımlar. TAKS değerleri imar planlarının üzerinde yazar ve maksimum taban alanı olarak da bilinir. Binanın sadece taban alanının arsa üzerinde en fazla ne kadar alanı kaplayabileceğini veren bir değerdir 

KAKS (Emsal) Nedir?

Emsal olarak da bilinen KAKS, Kat Alanı Kat Sayısı teriminin kısaltması olarak kullanılır. Temelde arsaya imar planı kuralları çerçevesinde en fazla yapılabilecek net metrekare inşaat alanını ifade eder. Toplam inşaat alanının parsel alanına bölünmesi sonucunda elde edilir. 

İmar planlarında KAKS oranları da belirtilir. Bu belirtilen değer ile arsa alanının çarpılması sonucunda Kat Alanı Kat Sayısı değeri elde edilir. 


TAKS ve KAKS Hesabı Nasıl Yapılır? (Örnekli Anlatım)

İmar planlarında yer alan TAKS değeri arsa alanı ile çarpılarak binanın taban alanının ne kadar olacağının hesabı yapılır. Bu değerlerden herhangi ikisinin bilindiği bir durumda üçüncüsünün bulunması mümkündür. 

Örnek olarak; binanın taban alanı 1.000 m2 olsun. Arsa alanı ise 5.000 m2 olsun. Bu senaryoda Taban Alanı Kat Sayısı değeri şu şekilde hesaplanır:

  • TAKS = 1000/5000 = 0.2 

Başka bir örnekle; bir arsanın TAKS değeri 0,5 ise, bu arsanın toplam alanının yarısı kadar bir alana bina inşa edilebileceği anlamına gelir.

Kat Alanı Kat Sayısı ise parsel büyüklüğünün inşa edilebilecek toplam alana bölünmesi ile elde edilir. 

Örnek olarak; 1.000 m2 büyüklükteki bir parsel olsun. Burada 3.000 m2 inşaat yapılabilsin. Bu durumda KAKS değeri şu şekilde hesaplanır:

  • KAKS = 3000/1000 = 3.0 

Burada önemli ve unutulmaması gereken bir nokta var. TAKS ve KAKS hesaplamalarına binanın ortak bölümlerinin alanları dahil edilmez. Yangın merdivenleri, asansörler, otopark alanları, bodrum ve çatı katları, asma katlar bu hesaplamaların dışında tutulur ve daha sonradan eklemeler yapılır. 

TAKS ve KAKS Farkı Nedir?

  • KAKS oranları 0.20 ile 3.0 arasında değişir. 

  • TAKS, binanın taban alanına odaklanırken, KAKS tüm katların toplam alanına odaklanır.

  • TAKS, binanın yatay büyümesini sınırlar, KAKS ise hem yatay hem de dikey büyümeyi sınırlar.

  • TAKS, sadece bir katın alanı ile arsa alanı arasındaki oranı hesaplanırken, KAKS tüm katların toplam alanı ile arsa alanı arasındaki oranı hesaplar.

Emlak terimleri ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz, Haberler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


BİZE YAZIN

HEMEN ARA

WHATSAPP

İLETİŞİME
GEÇİN

HABERDAR
OLUN
PROJESKOP

Bilgi Formu