Feng Shui Ev Dekorasyonu Nedir? Temel Prensipleri ve Uygulamaları
Evinizin odalarını asırlık bir Çin dekorasyon sistemine göre düzenlemek ister misiniz? Pek çok Feng Shui ev dekorasyonu uygulaması tamamen maliyetsiz olarak yapılabilir. Bu yazıda Feng Shui’nin ne olduğunu, temel ilkelerini ve uygulama ipuçlarını bulabilirsiniz.
Feng Shui Nedir?
Feng Shui, Chi'nin -hayatın tüm yönlerine nüfuz eden güç- özgürce akışını kolaylaştırmak için nesneleri yerleştirme ve düzenleme sanatıdır. Feng Shui, 3.000 yıldan fazla bir süre önce Çin'de ortaya çıkmıştır. Feng, rüzgar; Shui ise su anlamına gelir. Her iki element de Çin kültüründe sağlıkla ilişkilendirilir. Bu bağlamda, rüzgar ve su Chi'nin sonsuz ve kısıtlanmamış hareketini çağrıştırır.
Evinizi kim olduğunuzla, hayatınızı ne yöne çevirmek istediğinizle uyumlu hale getirmek Feng Shui ev dekorasyonunun amacıdır. Yani kişinin enerjisi evin enerjisiyle uyumlu hale gelir.
Bu dekorasyon yaklaşımını uygularken eve koyduğunuz objeler, odaların düzeni ve mekanı nasıl koruduğunuz, üzerine düşünerek uygulamaya geçirdiğiniz şeyler olur. Her şeyin, hatta cansız nesnelerin bile enerjisi vardır. Feng Shui bu enerjiyi yönlendirmeye yardımcı olur ve evinizde serbestçe akmasını sağlar.
Feng Shui Prensipleri
Feng Shui kuralları 4 ana ilkeden oluşur.
1- Beş Element
Evinizde Feng Shui ev dekorasyonu uygulaması yaparken, toprak, ağaç, su, ateş ve metal elementlerini dengelemeniz gerekir.
Toprak istikrarı simgeler, bilgi ve sağlıkla bütünleştirilir. İlişkili renkler arasında sarı, turuncu ve kahverengi tonları bulunur.
Ağaç, canlılığı temsil eder ve aile ile ilişkilendirilir. Renkleri doğal yeşil ve mavi renklerdir.
Su, çoğunlukla değişimler ve akışla ilişkilendirilir, aynı zamanda kariyeri sembolize eder. Siyah genellikle bu elementle ilişkilendirilir.
Ateş tutkuyla ilgilidir, genellikle zenginlik ve şöhretle ilişkilendirilir. Ana rengi kırmızıdır.
Metal güzellik ve verimlilikle ilgilidir, yardımseverliği çağrıştırır. Bu elemente karşılık gelen renkler ise beyaz ve metalik renklerdir.
2- Chi
Evinizde Feng Shui dekorasyonu uygularken dikkate alınması gereken en önemli özelliklerden biri Chi'dir. Bu kelime enerji ve yaşam gücü anlamına gelir. Mobilya yerleşimi ve dekorasyonlar, alanınızdaki enerji akışını teşvik edebilir veya engelleyebilir. Genel olarak, bir odayı dekore ederken Chi'nin serbestçe hareket etmesine izin veren iyi bir alan dengesi kurulmalıdır.
3- Hakim Pozisyon
Hakim pozisyon, Feng Shui’de odada kapıdan en uzakta olan, kapıyı net bir şekilde gören ancak kapıyla doğrudan aynı hizada olmayan alanı ifade eder. Bu nokta, odada zamanın çoğunu geçirmek isteyeceğiniz yerdir. Aynı zamanda yatak gibi büyük veya en önemli mobilya parçaları da genellikle buraya yerleştirilmek istenir.
4- Bagua Haritası
Bagua haritası, Feng Shui ev dekorasyonunda evin kat planıyla ilişkili bir enerji haritasını temsil eder. Çince'de "bagua" kelimesi "sekiz alan" anlamına gelir ve hayatınızda denge sağlamanız gereken alanları ifade eder. Sekiz alan arasında bilgi, aile, çocuklar, zenginlik, yardımsever insanlar, kariyer, şöhret ve ortaklıklar bulunur.
Evinizin içinde, sırtınız ön kapıya dönük şekilde durduğunuzu hayal edin. Yukarıdaki haritanın üzerine evinizin planını bu şekilde yerleştirin. İşte evinizin Bagua haritasına göre düzeni bu bölgelere göre yapılmalıdır. Belirli bölgelere belirli eşyalar yerleştirerek olumlu enerji yayabilirsiniz.
Feng Shui Ev Dekorasyonunda Oturma Düzeni, Mekansal İlişkiler ve Objeler
Artık Feng Shui'nin temel unsurlarına hakim olduğunuza göre dekorasyonu nasıl yapabileceğinize geçebiliriz.
Oturma Odası İçin Feng Shui Ev Dekorasyonu İpuçları
Oturma odasını düzenlemek ve havalandırmak, Feng Shui enerjisinin serbestçe akmasına izin verir. Aynı zamanda dışarıdaki atmosferi içeriye taşımak için de bol miktarda bitkiyi içeride konumlandırabilirsiniz. Mobilyalarınızın rahat, davetkar ve rahatlatıcı olduğundan emin olun. Oturma alanlarının konumu iletişimi teşvik etmelidir.
İdeal dizaynda kanepeler kapıya bakmalı ve bir duvara yaslı olmalıdır. Odadaki hakim konum kanepe ile doldurulabilir. Pencerelere şeffaf keten perdeler takın, odayı karartan perdelerden kaçının. Bu teknik, pozitif enerjinin kaçmasına izin vermeden ışığın içeri girmesini sağlar.
Oturma odanızda bir şömineniz varsa, televizyonunuzu şöminenin üzerine monte etmeyin, böylece onu odak noktası haline getirmeyin. Raflarınızı da aşırı aksesuarla doldurmayın. Sadece sizin için anlamlı olan eşyaları sergileyin. Unutmayın, dağınıklık Feng Shui iç mekan tasarımında büyük bir hata olarak görülür.
Peki, Feng Shui salon ne renk olmalı? Bunun için doğanın beş temel elementini temsil eden renkleri tercih edebilirsiniz. Ahşap için kahverengi, ateş için kırmızı, toprak için sarı tonlarını kullanabilirsiniz. Renkler arasında denge kurarak enerjiyi optimize edebilirsiniz.
Mutfak İçin Feng Shui Ev Dekorasyonu İpuçları
Bu dekorasyon düzeninde mutfak, evin arka tarafında, kuzey veya güney ucunda olmalıdır. Sizin mutfağınız bu kriterlere uymuyorsa da yemek pişirme alanlarında pozitif enerjiyi yakalayabilirsiniz.
Feng Shui felsefesine göre mutfak sağlığınız için en önemli odalardan biridir ve ocak da onun kalbindedir. Mümkünse, çeşme ocağın yanına yerleştirilmemelidir. Aksi bir düzen, ateş ve su elementleri arasında bir çatışma yaratır.
Dolaplarınız tavana kadar uzanmıyorsa, aralarındaki boşluğu bitkilerle veya mutfak dekor ürünleriyle doldurun. Böylece hem negatif enerjinin hem de tozun birikmesini önleyebilirsiniz.
Mutfağınıza bol miktarda metal ve ahşap ürünler kullanın. Bunlar üretkenliği artırır ve aile bağlarını güçlendirir. Kırık eşyaları veya cihazları ya tamir edin ya da atın. Son olarak, mutfağınızda en iyi rengi bulmak için Bagua haritasını kullanın.
Yatak Odası İçin Feng Shui Ev Dekorasyonu İpuçları
Yatak odanızı tasarlarken, yatağınız için hakim konumu bularak başlayın. Feng Shui iç tasarım kurallarına göre, odanın en büyük mobilyası olan yatak, bir duvara yaslanmalı ve kapının karşısında olmalıdır. Başlığı yoksa, bir tane başlık satın almalısınız. Başlıklar koruma ve destek hissi yaratır. Yumuşak kenarlı bir tasarım seçmelisiniz. Dövme demir gibi metalden yapılmış olanlardan kaçının.
Yatak odasında genellikle keskin köşeli mobilyalar tercih edilmemeli. Aksine huzuru, dinlenmeyi teşvik eden dekor ürünleri kullanılmalı.
Bej, gri, kil rengi veya kırık beyaz gibi sakinleştirici, toprak tonlarında çarşafları kullanın. Elyaf pamuk veya keten gibi doğal liflerden yapılmış yatak takımlarını tercih edin. Son olarak, yastık, lamba veya komodin gibi eşyaları her zaman çiftler halinde bulundurun.
Sonuç Olarak;
Feng Shui objeleri, mekanı, mobilyaları doğru şekilde konumlandırıp doğru seçimler yaparak yaşam alanı ile insan arasında derin bir bağ kurmayı amaçlayan bir dekorasyon prensibidir. Feng Shui prensiplerini evinizde uygulamak için küçük adımlarla başlayabilir, zamanla tüm yaşam alanınızı bu felsefeye uygun hale getirebilirsiniz.
Benzer içeriklerimize göz atmak isterseniz, Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.