Dünyanın En Yüksek Binaları | Dünyadaki En Yüksek 10 Bina
İnsanlık geçmişten bu yana gökyüzüne uzanan yapılar inşa etmek konusunda istekli. Bu istek, modern mühendisliğin ve mimarinin sınırlarını zorlayarak dünyanın en yüksek binalarının inşa edilmesini sağlıyor.
Gökdelenler, sadece mühendislik harikaları değil, aynı zamanda şehirlerimizin simgeleri ve modern yaşamın önemli bir parçası. Farklı işlevlere sahip olan bu yapılar, otel, ofis, finans merkezi, iş yeri ya da konut olarak kullanılabiliyor.
Peki, dünyanın en yüksek binaları hangileri? Bu sorunun cevabı yıllar geçtikçe değişiyor çünkü yeni gökdelenler inşa ediliyor ve yeni rekorlar kırılıyor. 2024 yılı itibariyle dünyanın en yüksek binalarının sıralamasını ve bunların genel özelliklerini bu yazıda bulabilirsiniz.
1. Burj Khalifa (Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri) - 828.8 Metre
Dubai’de 2010 yılında tamamlanan Burj Khalifa, diğer adıyla Burj Dubai, dünyanın en yüksek binası olarak yapıldığı yıldan beri ilk sırada yerini koruyor. 828.8 metre yüksekliğe sahip bina toplamda 163 katlı.
Karma kullanıma sahip bu gökdelen Chicago merkezli Skidmore, Owings ve Merrill mimarlık firması tarafından tasarlandı. 124. katta bulunan halka açık gözlem kulesi, Burj Khalifa’nin dünyanın en yüksek açık hava gözlem güvertesi ünvanını da almasını sağladı.
2. Merdeka 118 - (Kuala Lumpur, Malezya) - 678.9 Metre
Kuala Lumpur'daki Merdeka 118 kulesi dünyanın ikinci en yüksek, Güneydoğu Asya'nın ise en yüksek binası. Elmas şeklindeki cephesi ve benzersiz kule tasarımı ile 678.9 metre yüksekliğe sahip. 2023 yılında tamamlanan yapı, şehirdeki tüm demiryolu ağları ile doğrudan entegre olan mükemmel bir konuma sahip. 118 katlı kule, Fender Katsalidis Architects ve RSP Architects mimarlık firmaları tarafından tasarlandı.
3. Sanhghai Tower (Şangay, Çin) - 632 Metre
Dünyanın en yüksek binaları arasında yer alan ve 2015 yılında tamamlanan Shanghai Kulesi, Çin’in finans bölgesindeki 3 mega gökdelenden biri. 632 metre yüksekliğindeki kule 128 katlı. Projenin asansörleri ise saatte 73.8 km hıza sahip ve bu özelliği ile dünyanın en hızlı asansörleri arasında.
Bina, dünyanın en yüksek restoranının yanı sıra dünyanın en yüksek yüzme havuzlarından birine de sahip. 258 odalı Four Seasons otelinin bir parçası olan manzaralı havuz, 84. katta, yerden 393 metre yüksekte yer alıyor.
4. Abraj Al-Bait Clock Tower (Mekke, Suudi Arabistan) - 601 Metre
Abraj Al-Bait, Mekke’de Kabe’nin bitişiğinde yer alan çok kuleli bir gökdelen kompleksi. 2012 yılında tamamlanan bina Suudi Arabistan’da Burj Khalifa’dan sonraki ikinci en yüksek bina. Dünyanın en yüksek binaları arasında ise dördüncü sırada.
Komplekste oteller, alışveriş merkezleri, konutlar ve ibadet alanları bulunuyor. Merkezi kule 95 katlı iken, bu kuleyi çevreleyen 6 kulenin yüksekliği 42-48 kat arasında değişiyor. Abraj Al-Bait kulesinin en belirgin mimari özelliği ise merkez kulesinde yer alan saat. Bu saat dünyadaki en büyük saatler arasında.
5. Ping An International Finance Centre (Shenzhen, Çin) - 599.1 Metre
2017 yılında tamamlanan Ping An Finans Merkezi, şu anda Shenzhen'in en yüksek binası. Aynı zamanda Çin'in ikinci ve dünyanın beşinci en yüksek binası. 599.1 metre yüksekliğindeki bina Çin'in ticari değerinin üçte birini oluşturan Hong Kong, Shenzhen ve Guangzhou bölgelerini birbirine bağlayan önemli bir merkezde bulunuyor.
6. Lotte World Tower (Seul, Güney Kore) - 554.5 Metre
Güney Kore’nin 100 katı aşan ilk binası Lotte World Tower. 2017 yılında inşa edilen yapı 554.5 metre yüksekliğe sahip. 123 katlı olan gökdelen dünyanın en yüksek binaları arasında altıncı, ülkede ise ikinci sırada.
Bina, 9 büyüklüğüne kadar depremlere ve 80 m/s’ye kadar hızlı rüzgarlara dayanacak şekilde inşa edildi. Gökdelenin en üstünde, Seul Sky ismi verilen bir gözlemevi bulunuyor. Bu gözlemevinden Seul’ün manzarasını 360° izlemek mümkün.
7. One World Trade Center - (New York City, ABD) - 541.3 Metre
2014 yılında açılan One World Trade Center, New York’ta ikonik bir simge. Skidmore, Owings & Merrill mimarlık firması tarafından tasarlanan gökdelen 104 kata sahip. 11 Eylül saldırıları sonucunda yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin yeni ana binası olarak inşa edildi.
Dünyanın yedinci en yüksek binası olan One World Trade Center, 541.3 metre yüksekliğinde. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yüksek bina.
8. Guangzhou CTF Finance Centre - (Guangzhou, Çin) - 530 Metre
Çin'in güneyindeki Guangzhou'da bulunan Guangzhou CTF Finans Merkezi, dünyanın en yüksek binaları arasında sekizinci sırada. 2016 yılında inşa edilen binada ofisler, otel odaları ve alışveriş alanları bulunuyor.
Guangzhou CTF Finance Centre 530 metre uzunluğa sahip. Beşi yer altında, 111’i yer üstünde olmak üzere toplamda 116 kata sahip. Aynı zamanda bina 21m/s hıza ulaşabilen dünyanın en hızlı asansörlerinden birine sahip.
9. Tianjin CTF Finance Centre (Tianjin, Çin) - 530 Metre
Kuzey Çin'deki bir liman olan Tianjin, dünyanın dokuzuncu en yüksek binası olan Tianjin CTF Finans Merkezi'ne ev sahipliği yapıyor. Tianjin CTF Finans Merkezi ile Guangzhou CTF Finans Merkezi'nin ortak noktaları ise sadece isimlerinin benzer olması değil, ayrıca aynı boydalar.
2019 yılında inşa edilen binanın mimari özelliklerinden biri, yumuşak ve kıvrımlı görünen camlara sahip olması. Bu camlar binaya güzel bir görünüm katarken aynı zamanda binanın rüzgara, güneşe ve neme maruz kalma durumunu azaltan bir yapıya sahip.
Çin’de bulunan bu finans merkezi, aynı zamanda bir otel, alışveriş alanları, daireler ve ofislerden meydana geliyor.
10. CITIC Tower - Pekin, Çin (527.7 m)
Pekin'in bugüne kadarki en yüksek binası olan CITIC Tower, 2018 yılında tamamlandı ve 527.7 metre uzunluğunda. Mimari tasarımı Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) tarafından yapıldı. CITIC Group ve CITIC Bank'ın genel merkezlerini içeren kulede ofis alanları ve çok amaçlı bir iş merkezi de bulunuyor. Gökdelen dünyanın en yüksek binaları arasında ise onuncu sırada.
Genel kültüre dair daha fazla keyifli blog içeriğine ulaşmak isterseniz, blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.