Girit: Gizli Kalmış Bir Cevher
Yunan Adaları arasında en büyüğü olan Girit adası, mesafe olarak da, kültürel olarak da Türkiye’ye çok yakın bir yer. Bir deniz kenti olmasının yanında doğası ve şirin köyleriyle birlikte sınırsız güzellikler vaat ediyor.
Yaklaşık 635.000 kişilik bir nüfusa sahip olan ada; Resmo, Agios Nikolaos, Kandiye (Heraklion) ve Hanya olmak üzere 4 şehre ayrılıyor. Adanın merkezi sayılan Heraklion’da uluslararası bir havalimanı ve cruise gemilerinin durağı olan bir liman bulunuyor.
Antik Yunan ve Bizans medeniyetlerinin izlerini taşımasının yanında, Osmanlı geçmişi de olan ada, Türklerin yabancılık çekmeden gezebileceği ve yaşayabileceği bir yer.
Girit Adası’na Nasıl Gidilir?
Kıbrıs’tan sonra Akdeniz’deki en büyük ada olan Girit, İzmir’den 386 km uzaklıkta. Buna rağmen adaya ulaşmak için Türkiye’den giden direkt gemi ya da uçak seferi bulunmuyor. Girit Adası’na ulaşmak için öncelikle Atina’ya gitmek, oradan uçakla Girit’e uçmak gerekiyor. Benzer şekilde Selanik üzerinden de adaya geçebilirsiniz. Bu kentlerden adaya havayolu ile ulaşım çok kolay.
Feribotla adaya ulaşmak isterseniz, Marmaris’ten Rodos’a geçebilir, ardından buradan da Girit’e ulaşabilirsiniz. Yine benzer şekilde Santorini, Rodos, Pire ve Mikonos’dan da deniz yoluyla adaya gitmek mümkün.
Ada içerisinde ulaşım için otobüs seferleri ve taksiler mevcut. Fakat rahat bir ulaşım deneyimi için araba kiralamayı da düşünebilirsiniz.
Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler
Girit’in bir ada olması sizi yanıltmasın, geniş bir şehirde tatil yaptığınızı size hissettirecek kadar büyük bir yer. Bu nedenle adaya ilk geldiğinizde kapsamlı bir turla adayı keşfetmek, iyi bir başlangıç olabilir. Girit’i anlamak için ilk olarak Heraklion’u gezebilirsiniz. Üstelik bu merkez, Antik Knossos kentine de yakın.
Bir sonraki durağınızı Hanya olarak belirleyebilirsiniz. Çevresinde bulunan köyler, doğal güzellikleri keşfederek gezebileceğiniz bir rota oluşturmanıza imkan tanır. Hanya merkezinde bulunan ve eskiden Venedik’in yönetiminde bulunduğu için ismini alan Venedik Limanı; denize bakan kafeleri, plajları ve göz alıcı evlerin yer aldığı sokaklarıyla mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.
Girit Adası’nda yapılacak aktiviteler sınırsız. Tarihe ve doğaya ilgi duyanlar için, Türkiye’deki Likya Yolu’na benzer parkurları burada bulabilirsiniz. Ortalama 300 km uzunluğunda olan bu rota ile Girit’in göz kamaştıran kanyonlarını keşfedebilirsiniz. Bu rotaya birkaç doğal güzellik daha eklemek isterseniz, Melidoni ve Dikteon mağaralarını da dahil edebilirsiniz. Agios Titos Kilisesi, Türk Sebili ve Venedik kalesi de ziyaret edebileceğiniz tarihi noktalar arasında.
Bir adaya gittiğinizde tekne turları da unutulmaz etkinlikler arasına girebilir. Kiralanabilir küçük tekneler ile ayak basılmamış koyları keşfedebilir, adanın çevresini gezebilirsiniz.
Girit Adası’nda Ne Yenir?
Genel olarak Yunanistan mutfağı Türk mutfağı ile birçok benzerlik gösteriyor. Girit mutfağı için de aynı şeyleri söylemek mümkün. En büyük fark ise deniz ürünü tüketiminde. Bir ada olduğu için Girit’te deniz mahsulleri oldukça fazla tüketiliyor. Önerilen ve mutlaka yemeniz gereken yemeklerin başında ise ahtapot ve karides çeşitleri geliyor.
Girit Adası’nın geleneksel yemekleri genellikle zeytinyağı, peynir ve et ile hazırlanıyor. Burada yerel mezeler olan Addirittura Gardoumia ve Dakos, mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında. Et yemekleri arasında en meşhur olanları ise Tsigariasto, Antikristo ve Gamopilafo.
Tatlılara ve hamur işlerine ilgisi olanlar, Girit’in meşhur yiyecekleri olan Lychnarakia, Sfakyan turtası ve Sarıkopitakia Kalitsounia seçeneklerini deneyebilirler. Bu lezzetler hem sabah kahvaltısında hem de kahve yanında tüketilen yiyecekler.
Adanın en ilginç yemeği ise, Chochlioi Boubouristi. Bir çeşit salyangoz yemeği olan bu farklı tarif, salyangozların kabuklarında zeytinyağı ve tuz ile kızartılmasıyla hazırlanıyor. Üstelik Girit Adası’nda da oldukça ünlü bir yemek.
Golden Visa İle Girit Adası’nda Yaşamak
Girit’te Türk nüfusu oldukça fazla. Aynı zamanda ülkeden birçok turist de tatil için bu adayı tercih ediyor. Burada yaşamak isteyenlerin sayısı da azımsanamayacak kadar çok. Bu oran göz ardı edilmemiş ve Yunanistan’da, bu ülkede yaşamak isteyenler için oturum izni veren bir program hayata geçirilmiş: Golden Visa.
Girit Adası’nda ya da Yunanistan’ın başka bir bölgesinde yaşamak isteyenler, belirli bir tutarın üzerinde gayrimenkul satın aldığında ülkede oturum izni sahibi olabiliyor. Üstelik bu durum ailesi için de geçerli. AB ülkelerine vizesiz seyahat hakkı kazanmaları da Golden Visa’nın avantajları arasında.
Siz de Yunanistan’da yatırım yoluyla oturum izni almak, gayrimenkul yatırımın yaparak yeni bir yaşam alanına sahip olmak ve Golden Visa hakkında daha fazla detay öğrenmek isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.